Nieco vlastne moze znamenat dve veci:
1. hosting u hostingovej firmy -
a) potrebujes vlastnu domenu
b) maily (schranky) si tam v pohode naklikas
2. vlastny server
Okrem domeny potrebujes nejaky komp, na ktorom pobezi tvoj mail server. Samozrejme musis mat pevnu VEREJNU IP adresu. Okrem mail servera musis spustit aj DNS server (alebo sa s niekym dohodnes). Ak vlastny DNS, musis si u providera zabezpecit na domenu reverzny zaznam, aby si sa nedostal na blacklist ako spammer.
Minuly rok som sa snazil rozbehat vlastny DNS a aj jednoduchy mail server a bol to pre mna porod jeza. Po mesiaci som rezignoval.
Problemy: nie je celkom jednoduche nastavit DNS server (teda aspon pre mna to nebolo jednoduche). Dost malo tomu rozumiem a podla manualov, ktore som si nastudoval mi vychadzalo, ze preklady mam nastavene dobre, ale nechodilo mi to.
Mailovy server - zalezi od toho, aky (z hladiska zlozitosti nastaveni) si nahodis. Ja som pouzil jednoduchy (na zlozitejsi som nemal gule) klikaci a okrem toho, ze som rozumel mozno tak 20-30%-tam nastaveni som rezignoval aj kvoli nastaveniam (aktualizaciam) spamfiltrov.
Pri web/mail hostingu su vsetky tieto veci zabezpecene hostingovou firmou -> nepotrebujes vediet v podstate nic (resp. stacia zakladne vedomosti) z oblasti dns, filtrov a pod.
Ak chcem mat spolahlive riesenie (napr. firemne maily/web), tak jednoznacne hosting.
Existuje este eventualita taka, ze namiesto virtual hosting (teda bod 1) si u hostingovej firmy spravis server hosting - prenajmes si u nich komp, na ktorom si nainstalujes co chces. Teda ani nie tak ty, ako nejaky tvoj admin, ktory by mal vediet co robi. Odpada tak tvoj "problem" s konektivitou (verejna IP, zalohove pripojenie, zalozny zdroj na router/server a pod.), na druhej strane ten stroj nemas fyzicky pod vlastnym dohladom (server housing).
Moj monolog ukoncim takto:
Je lepsie riesit nieco... -> zalezi od toho, na aky ucel chces "nieco riesit". Podla toho ucelu sa vybera riesenie.
ak anonymita, tak vlastna domena atd nie je najlepsi napad

Odpověď s citací