Do tohohle threadu se to nehodi, ale co uz, overcome ma ban...
O ty penize jde taky. Je to limit z ty druhy strany. Penize, skrz jakkoliv nedokonalej trh, jsou nejlepsim meritkem toho, co ostatni lidi chteji. Neboli penize v tomhle smyslu cloveka muzou naucit pokore netlacit do vseho svy ego, ktery to muze s ostatnima myslet jakkoliv dobre, ale proste to neni to, na co lidi reaguji a to, co chteji.
Problem je, ze i ten prechozi odstavec, jako jakejkoliv jinej, pokud je branej nejak fundamentalisticky, tak je spatne.
Prikladem cloveka, kterej je upnutej na to, ze penize nejsou dulezity a dulezita je cesta, je treba prave moje mati, co zije v bide. Foti fotky na vystavy, kam se sejde zpravidla krouzek znamych umelcu, kterym ona chodi na vernisaze. To nema co delat s tim, jestli ty fotky jsou dobry nebo spatny, ma to delat co s tim, ze kdyz za ni prijde komercni zakazka a ona zije v ty hippies bide, tak se na to vykasle a kde si fotit pavuciny do lesa, aby posleze zila v bide (nezaplatila kamaradce na aute svetlo co rozbila nebo nutila svyho bratra nad hrobem, at ji splaci nejakej absurdni dluh desitky let starej vznikelj z jeho nenazranosti, tim, ze ji opravuje pudu a nezaplati si na to normalni remeslniky normalne vydelanyma penezma). Jsem presvedcenej, ze tenhle pristup je spatne.
Prikladem cloveka, co zase tu pokoru vuci trhu a penezum prehnal na druhou stranu, mi prijde Kubik, kterej proste financuje Babovresky s tim, ze tohle lidi chteji (a v tom ma pravdu - ze to chteji). Tady musim pripustit, jako kazdej kdo se pohybuje na trhu, ze je klidne mozny, ze jsem pokrytec, co spada do neceho uplne stejnyho. Nicmene se snazim nezahucet tam uplne a nic vic nez ta snaha mi nezbyva. Clovek proste nema volbu, drzet se neceho jako penize bud ignorovat nebo je naopak ctit. Tak jak to pises to plati - penize jako cil a jako nahrazka raje, to je blbost. Ale je potreba nevylivat s vanickou dite - penize jsou ten nejsilnejsi symbol dneska pro vsechny lidi a je potreba se tim ridit. Jenze zivot je jako sceny v japonskym anime, takze ani tahle rada se neda brat absolutne.
Proste je dulezity drzet se neceho skutecne mimo penez, ale nakonci tam penize byt musi. Pokud nejsou, delate to blbe. A neplati to jen o penezich. Je to podobny i ve vztazich, kde cloveku taky musi jit o neco uplne jinyho nez mit holku nebo kluka na to a nebo to, ale jde o to nejak chapat svoji roli v tom mezilidskym cirkuse a ve chvili, kdy tam clovek na neco prijde, tak ten clovek se zjevi. Da se to aplikovat temer na vsechno.
Ten koan byl tusim: "Kdyz neco moc chcete, tak to nedostanete. A kdyz neco nechcete, tak to nedostanete uz vubec." Ta vidina penez jak pises je silena brzda, o to vetsi, cim dyl ji clovek nekdy veril. Ale otazka je do jaky miry se ji clovek muze vubec vzdat, kdyz uz ji uveril. Jinak receno, jak moc se clovek muze vzdat ty bidy ve svym srdci. To proste nejde jen nejakou ocistnou antitezi. Kdyz clovek neco prohlidne, tak je mnohem mnohem vic valuable nedelat nic a strpet to, ze clovek hned nevychyli kyvadlo na druhou stranu a premejsli co ze se to deje. Ta tendence se vuci tomu predchozimu vymezit je strasne silnej reflex, predvedl ho tady overcome nekolikrat v minulosti a proto jsme mu i podekoval, protoze to je fakt exemplarni pripad toho, co se pak deje a s jakou brutalitou se clovek vrati do ty svy zakladni pozy kokota. Overcome proste sehral doslova roli archetypu, kde ty deje, co se dejou v kazdym z nas, jsou vysvetleny jako ve skolce.

Odpověď s citací