Zobrazují se odpovědi 1 až 15 z 24

Téma: "Agregator" fileserveru

Threaded View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek
    Karas: Já se ale nevyjadřoval k sdílení jako prostředku něco získat. O sdílení, nebo stahování něčeho, k čemu nemám autorská práva (klidně krádež), co jsi popsal ve svém postu, tak na to mám úplně stejný názor. V prvním mém postu v tomto tématu jsem jen shrnul plusy a mínusy z mého pohledu, jak vypadá stahování a sdílení v končinách ČR. V druhém postu jsem psal ohledně konkrétní situace - posunu funkce úložiště a jejich parazitování na cizí práci. Protože pod pojmem úložiště mám na mysli např. Dropbox nebo leteckaposta.cz, které jsou založeny na tom, že zdarma můžeš něco nasdílet, je jedno, jestli porušuješ někoho práva, cílem je ale nabídnout úložiště bez ohledu na obsah a bez parazitování na tomto obsahu.

Ale dnešní úložiště typu hellshare.cz, oron.com (zrušený fileserve.com, filesonic.com) jsou postaveny na sdílení nelegálního obsahu, ke kterému sami motivují uživatele, protože je na základě těchto uploadů a následných stažení, odměňují ve formě peněz. Z toho pak pro lidi, kteří si chtějí přímo uploadem vydělávat plyne uploadovat to, co se nejvíce bude stahovat. A co mi vadí, tak že v podstatě ty, když si koupíš kredit, stahneš za něj soft, hry a filmy, tak ani 1kč nejde autorovi, nenažranýmu distributorovi, prodejci atd. ale platíš někoho, kdo jen ve většině případů nějakou věc stáhne z torrentu a tu pak uploaduje na daný server.

EDIT:// Dále je změna sorty lidí pohybující se ve warezu, dnes většina uploaderů to dělá pro peníze. Krásným příkladem je server Rapidshare.com, který když zavedl body za stažení, následně přeměna bodů v účet zdarma, který jsi pak šel prodat na ebay, aukro atd. tak zažíval největší boom. Po soudech musel tento program odměn zrušit a s uploady to šlo rapidně dolů. Když teď zrušili fileserve.com, filesonic.net, tak ubylo strašně moc lidí, kteří měli nauploadováno přes 1000 věcí, protože to dělali pouze a jen pro svůj užitek = prachy. Pokud by pokračoval růst serverů s programy odměn, tak v budoucnu by warez scéna ztratila i lidi, kteří to dělají za jiným účelem než si z toho vydělávat peníze, protože původ warezu je v tom, nabídnout někomu něco, aby za to nemusel platit. Pak následné autorské poplatky z dvd, které použiješ na vlastní fotky jen plynou z tohoto parazitování, kdy autor/distributor/zástupce je nejen naštván tím, že se jeho dílo sdílí, ale vyloženě, že na něm vydělává někdo jiný než on. A to prostě i hodně lidí, kteří jinak by souhlasilo a souhlasí s tvým příspěvkem a neutratí za tento druh zábavy ani 1Kč, tak nemůže takhle povědět těm poškozeným. // konec EDITU.

Mně vůbec nejde o sdílení jako takové. Jak jsem s poslední větou napsal, budu jen za sebe rád, když se přitvrdí akce a zruší se klidně několik takových serverů, protože je blbost platit někomu, kdo se na tvorbě dané věci žádným způsobem nepodílí. To už i ten nenažraný distributor musí nějakou práci a investice vykonat přímo do dané věci.

Jenže problém je v tom, že většině to právě nedochází, že když si platí přístup na taková úložiště ve svém zájmu, že nemusí platit tolik, kolik by zaplatili autorovi, tak jen podporují tyto parazity a ještě méně peněz se vrací tvůrcům. Je pěkné, že se vždy píše o Hollywoodských studií, software typu Adobe nebo Microsoftu. Samozřejmě tyto giganty pirátsví nepoškodí. V současnosti ale můžu dát příklad jako je odvětví elektronizace knížek, které se zatím nerozjelo a jedním z důvodů je přílišná investice vzhledem ke slabé ochraně a nízkým výnosům, protože už existují fóra, které mají deseti tisíce knih v elektronické podobě a novinky z Amazonu.
    Pak se člověk nemůže divit, že když si chce koupit na Kindla knížku, tak stojí o dva dolary více než tištěná podoba a u nás se do nich téměř žádné nakladatelství nehrne. A zákazník řve, proč je tak drahý? Jak může elektronická podoba být dražší než tištěná? Nenažranci. Houby, protože když do papírových knížek dá půl mega, tak pokud všechny knížky prodá, tak z toho dostane předpokládaný zisk. Když ale dá půl mega do elektronizace, tak musí počítat s tím, že mu to v konečném důsledku nemusí ani pokrýt náklady a ještě někdo bokem z toho má výnosný kšeft na svém úložišti dontpayforebooksdownloadforfree.com atd.

A mimochodem stahování krádež ani být nemůže. Krádež je v případě fyzické věci, když máš auto a ukradnu ti je, tak už je nemáš. Když ti ukradnu software (zkopíruji), tak ho stále máš.
    Naposledy upravil smiler; 24.02.2012 v 01:11.

Tags for this Thread

Pravidla přispívání