Nějaké zasvěcené komentáře k ostatním týmům kromě Plzně ode mě nečekej, protože je nemám až tak nasledované a tak můžu lehce sklouzávat k určitým klišé a ne tak úplně přesným odhadům. A kolem těch přesnějších se to právě přesně točí. Plzeň x Sparta je názornou ukázkou, kde se body letos vcelku dělily spravedlivě. Trochu jsem ti pohanil to jištění výher domácích přes nuly, jednoduše to není můj šálek kávy, ale není náhoda, že ti to třeba dneska výborně vycházelo. Nastává totiž rozhodující období sezóny a většina mužstev honí body a tahle tvá strategie může zažívat nejplodnější časy. Je to pracovně můj dům můj hrad, tohle myšlení je prolezlé hráči i sázkaři:
Na Tipsport nedám dopustit. Každé ráno rozkliknu jejich nabídku, abych zjistil co se ten den hraje a kam upřu svojí pozornost. Nemohl jsem si nevšimnout kolonek nejsázenější tipy. A ta vyloženě vypovídá o mentalitě asi nejen českého sázkaře: že byla výhra Plzně s Litvínovem mezi nejsázenějšími tipy nepřekvapí nikoho protože přesně zapadá do mustru tutovkářů, pak Plzeň vyhrála jednoznačně na Kladně a pak hrála v Pardubicích, které taky byly ve formě. A co mě překvapilo bylo že právě takový ten dvojtip na Pardubky doma, která byly kurzově drobným favoritem bylo mezi nejsázenějšími tipy, což byla typická past: 2 dobré týmy z čela, ale Pardubky hrajou doma, bude to boj ale asi spíš vyhrají domácí.... Nakonec naposled vyhrály jednoznačně Pardubice 4-1. Tak zavádějící výsledek už jsem dlouho neviděl, protože nikdy jsem neviděl Plzeň herně v Pardubicích tak dominovat, ale zakončení tehdy naprosto katastrofální. A poslední zápas už celkem odpovídal: vyrovnanej zápas, kdy když se Plzeň do vedení podařilo jít, tak už vyrovnání bylo spíše nepravděpodobné, protože Pardubky neměly moc z čeho vyrovnat, ale nakonec z nenápadné pěkné kombinace srovnaly a nakonec ještě mohli z přesilovky na konci skoro vyhrát.
Trošku jsem se odchýlil: tak k tomu Liberci a Č.B. co jsem viděl právě v nedávných zápasech: nejlépe v Plzni zahrál podceňovaný Litvínov, Liberec to zkusil ofenzivně a dostal medializovanou desítku, jestli někdo byl ale odevzdaný tak to byly Č.B., které paradoxně skoro sahaly po bodu, protože půlku 2. třetiny hrály jednu přesilovku za druhou a i když v nich byli naprosto marní, tak tam jedno nahození propadlo a hosté se vrátili do zápasu.
A konečně k tomu, co jsem chtěl hlavně napsat: Plzeň zbabranými závěry šla do prodloužení v nedávné době v Liberci, Č.B. a Pardubicích, dnes si testovala formu před play-off se Spartou. Pokud jsem doposud nesouhlasil s tipy DNB proti Plzni venku, teď může pro ně nastat příhodné období. Plzeň až do konce ZČ s jistotou bude chtít na soupeře cenit zuby doma, pod Strakou nemá opravdu ve zvyku zápasy venku odklouzávat, ale po vítězství v ZČ nějak nedychtí. Extraliga se nám sice hraje zhruba systémem doma-venku, ale nějak se to sešlo, že Sparta hraje z posledních 13 zápasů snad 10 doma, ale to je spíš úsměvné, zvlášť když se Šulc rozhodl letos Plzni body připisovat. Teď jde do tuhého na opačném pólu tabulky a ty výsledky podle toho taky tak nějak chodí a to teď netvrdím, že je liga nějak zmanipulovaná. Třinec dneska vyhrát potřeboval víc než Liberec, který po posledním debaklu sebevědomím hýřit nemohl. Třinec má sice doma výsledky mizerné, ale já ho beru stále jako dost dobré mužstvo, které holt asi doplácí na mistrovskou kocovinu, možná určité lajdáctví. Bolce jde o baráž a pokud předvedly Č.B. tak bezkrevný výkon jako v Plzni, tak jejich výhra nepřekvapuje vůbec. Prostě motivace týmů bojujících o vyhnutí se potupnému play-outu je větší než týmů jako Liberec a Č.B. bojujících o postavení v první 4 až 6.
Kolem kritického 10. místa se to začíná pěkně štosovat a mužstva budou chtít bodovat hlavně doma. Týmy z popředí, které akutně body nepotřebují rozhodnou o tom, koho do play-outu nakonec pošlou. A tady třeba pozici Slavie nevidím vůbec dobře. Narážím na fenomém Litvínov. To je mužstvo, které už několik let podává nevyrovnané spíše podprůměrné výkony, každý rok má období, kdy hraje katastrofálně, ale nikdy v play-out ještě neskončilo. Nenápadné mužstvo, na kterém nikdo nemá ambici si něco dokazovat a vždycky nakonec ty potřené body do top 10 nahraje. To mi tak utkvělo v paměti když loni o tu 10 po odpočtech bojovala Plzeň a Litvínov se zdál tím mužstvem, přes které by to mohlo jít: ale posbírali 6 bodů s mistrovským Třincem, kterej z toho měl ještě prdel a tlemil se že udělají vše pro to, aby v tom play-outu skončila Plzeń, kterou by v play-off opravdu nechtěli. Z tohohle pohledu se play-out rýsuje pro Slavii ale i Brno, než pro Litvínov a Kladno, což jsou právě nejvíc nenápadná a i nejpodceňovanější mužstva slabého středu tabulky. které ostatním nejmíň vadí.

Odpověď s citací