Maribor,
letmo som si presiel prvy odkaz. Pri futbale pocita s maximalnym skore 9:9, pricom ja by som pri prvom vypocte pocital maximalny pocet golov, ktory v zapase moze padnut. Je mozne to spocitat, pricom max. pocet golov je cele cislo (teda nie limita a pod.). Odhadovany maximalny mozny pocet golov v zapase sa bude pohybovat niekde okolo cisla 200, je to vsak velmi rychly odhad. Az pri druhom vypocte by som "nezmyselne" skore (napr. 25:40) nahradil pojmom "viac golov" ci "iny vysledok". Tiez by som zrejme zohladnil penalty, resp. standardne situacie, ich pocet a pocet golov z nich padnutych. Nebolo by mozno zle vediet, kolko golov bolo neuznanych, kedze zohladnuje pocty utokov. Chrochtal by som blahom, ak by som vedel, presny pocet utokov a golov z nich Ci je postup vypoctu autora spravny nie je mozne takto narychlo povedat, avsak podla mna spravne spomina binomicke a poissonove rozdelenie pravdepodobnosti.
Autorova praca je vsak urcite zaujimava a boduje u mna aj preto, lebo spomina moneymanagement. Udaje, ktore som spominal vyssie je velmi tazke zohnat, takze to autorovi nevycitam...to len aby neboli moje pismena zle pochopene.
Ja sa na rozdiel od autora orientujem skor na otazku, ci padne/nepadne gol a nie na vypocet resp. odhad vitaza zapasu. Teda aj "moja" matika bude trocha ina ako je jeho. Som vsak toho nazoru, ze vysledok zapasu (pripadne aj jeho priebeh) je mozne vypocitat s dost vysokou pravdepodobnostou, ale to by sme uz ficali v kvantovej fyzike. "Obycajnou" matikou by sme sa s istou pomerne vysokou pravdepodobnostou mali vediet triafat do intervalu vysledkov. Aspon mne uplne staci traft sa do intervalu