Musím přiznat, že tvoje posty obecně mi přijdou obtížně srozumitelný. Párkrát jsem si u nich vzpomněl na to, jak jsem kdysi zápasil s Heideggerem. Kdykoliv jsem si přečetl nějakou interpretaci jeho díla, byla to ta nejsrozumitelnější filosofie na světě. Ale pak stačilo vzít do ruky Bytí a čas a končil jsem obvykle nejpozději u druhýho odstavce se zavařenou hlavou. Proto jsem si později tak oblíbil zenovou strohost. Velká jasnost vyjádření a jednoduchá forma, aniž by to bylo na úkor hloubky obsahu. I když znám spoustu lidí, kterým naopak zen, hlavně koány, přijdou úplně nesrozumitelný. To už se ale týká čistoty mysli nebo způsobu náhledu.
Takže když tvoje posty čtu, občas si to musím nějak "přeložit" do svý řeči nebo pojmů, kterým rozumím. Z toho možná pramení část nedorozumnění, který mezi náma panujou. Protože někdy mám pocit, že mluvíme o tom samým, ale natolik odlišným způsobem, že to prostě vypadá jako úplně jiná, často diametrálně odlišná věc.
To je holt ten odvěkej trabl s nedokonalostí jazyka. Vedle empatie a sdílení zkušeností není kromě řeči jinej způsob, jak si "zprostředkovat" pochopení nebo přiblížení druhých. Když se řešení nedobral Wittgenstein, asi to nevytrhnu. Ale nepřipadá mi marný se o to občas pokusit. I když je fakt, že fórum o sázení opravdu není pro tyhle snahy ideální prostředí