Tak hodim sem dalsi analyzu, resp. totez a jestli si to nedko bude brat osobne, tak dostane ban. Osobni to neni a receno se Southparkem, klidne se tu vsichni osukejte
Ano, sazeni je specificka vec, rozdily tu jsou oproti jezdeni autobusem nebo prace CEO. Nicmene neni to JEDINA takova prace. Prospektorstvi na Sibiri nebo obchod se zbranema v Africe cloveka taky asi nauci atypicke skills. Sazeni ale splnuje ten ideal iluzorni "samoty uvnitr vlastni hlavy". To je velmi obousecne. Me to nemusi nikdo rikat, jak je to fajn. Ja jsem to tak zacal delat, kdyz tohle forum jeste nebylo. VIM jak je to prijemny, uvolnujici. Po letech jsem k necemu dosel a proto je tu tenhle thread, kde jsem se chtel ptat na podobne zkusenosti. Protoze ten klidecek ma druhou stranku. Clovek si zacne myslet, ze iluze oddelenosti od sveta je realna. Neboli, ze muzeme zit sami za sebe. A v to pocitam i davani odpustku ve smyslu obcasneho starani se o kohosi a pak zalezeni do sve ulity. To je jen magicky pristup k veci, aby clovek mohl zustat iluzorne oddelen.
Kdyz se clovek podiva kolem, na kulturu, kam se vyvinula, tak vidime Iphone vsude. Ve vyrobcich, v interierech i budovach. Je to i v nasich srdcich. Totalni chlad a ciste linky. Jednoduchost, klid. Inspirovano Zenem (TM). Je to inspirovano nalezenim pravdy, jasnych definic, skatulek a policek. V tomtez myslenkovem ranku ma puvod GTD a vsechny pdoobne systemy, na nichz dneska frci 20leti lidi. Je to totalita zalozena na vydestilovanem zenbuddhismu. Bere si z nej to prijemne, ale odmita skutecny prozitek z toho, ze vsichni jsme jedno. Je to inspirovano hledanim pravdy, reaguje to na frustraci z toho, ze se k sobe neumime priblizit a tvori to pravdu o samote a izolaci. Sazeni se do tohohle hodne moc hodi.
Ale tenhle pristup je jen jeste vetsi lez. Je to analne-oralni regres. Imploze vedomi. Je to nezivotne. Pred vice jak deseti lety vznikl Fight Club. USA stale jeste vedou tuhle kulturu a na zapade USA prave zacalo kvuli asijskemu vlivu tohle vykradani vychodu (spolu se zelenym silenstvim) a tam si taky poprve vsimli tehle pasti. Tyler Durden hlavniho hrdinu nekolikrat uplne znici, kdyz ten si jde meditovat do sve jeskyne. Poselstvi je jasne - tyhle snahy o izolaci jsou jeste vetsi unik a je to nebezpecne. Pokud se tomu uveri, je to cesta ke schizofrenii. Neumime bez tehle iluze nasi oddelenosti zit, protoze nam to vtloukli nejak do hlavy, ze to je ten vrchol, ale ohanet se pravdou v tomhle pripade je cesta do pekel.
R.D. Laing schizofrenii zkoumal. Koho zajima shrnuti tak zde: http://www.mordemy.info/az-na-dren-2/. Snaha o nalezeni pravehoja , snaha o vycleneni se, konci v pekle. Tolik v kratkosti.
Dalsi zminovany clovek Rob Preece, ktereho tu samozrejme nikdo cist nebude, protoze je lepsi se hadat, psal, ze uceni vychodu si nelze jen tak vzit a uz vubec ne selektivne. Klaster a izolace pro tamejsi lidi (a mozna i pro stredoveke mnichy v Evrope) bylo neco uplne jineho, protoze nezazivali tak strasne psychicka zraneni jako lidi u nas. Povazujeme se za nejvyspelejsi civilizaci, ale jsme na tom nejhur. Nase duse jsou zmucene. Nepochybuji Dharmi, ze te tvoje matka depta. Jenze jak pise Preece, lidi na vychode tyhle zkusenosti nemaji a mistri z vychodu zapadnim zranenim nerozumi. Jejich terapie je poustenim zilou. I proto dnesni undergroundove filmy od onoho fight clubu se vyclenuji proti te "realite Ipodu".
Jen kompiluju a mluvim o konstrukcich za celou tou veci. Killing the messenger je skvela ukazka magickeho mysleni, ale nepomaha to. Pokud nekoho urazim nebo se dotykam neceho citliveho, tak to nechci. Jen pokud nekdo napise svuj pribeh, tak se ho snazim vsadit do cele te konstrukce - kdyz je to dobry priklad. Co si s tim kdo udela je jeho vec.
Koneckoncu, cele tohle forum jsem zacal psat v nalade, jak je to super se takhle vyclenit, takze citim za ten mem spoluodpovednost (samozrejme jsem to nevymyslel ja, to cele poletuje ve vzduchu). Pamatuju si, ze mi tehdy Hanes rikal cosi ve smyslu at to neprehanim. Ted uz myslim vim, co mi chtel rict. Bylo to k veci, ale ne uplne dobra rada.
Pokud tam clovek chce, tak tam proste musi jit. Pokud bezdak umira na ulici, tak i kdyz se v tu chvili moc statstne netvari, tak to je na zaklade jeho rozhodnuti a ohromne bolesti nekdy predtim. Tenhle vecem je potreba nechat volnej prubeh. Jen by mozna bylo dobre si uvedomit, ze to neni zadna cesta pravdy a klidu, ale pocatek sebedestrukce, ktera muze byt dlouhou dobu prijemna asi jako ozrat se krabicakem v parku a nemit na starosti cinzi.

Odpověď s citací