Španělsko – Německo
Jde tak trochu na tento zápas pohlížet jako na reprízu posledního finále Eura, i když v zítřejším zápase zejména na straně Německa bude z tehdejšího týmu shodných nějakých 6 jmen. Španělsko tehdy po výborném výkonu vyhrálo 1-0.
Německo: v úvodním zápase s Austr. se prezentovalo asi nejlepším výkonem ze všech a další výkony Austr(v 10 přitlačili Ghanu + vítězství s náladovým Srbskem) nemohou tento výkon snižovat. Zápas se Srbskem byl den blbec, přesto v 10 sahali min. po vyrovnání. Prověrka přišla s nepříjemnou Ghanou a Němci nakonec nelehký zápas zvládli. S Anglií to přes 20 min. vypadalo na taktickou bitvu, ale do následných šíleností zápas poslaly fatální a na této úrovni nevídané chyby anglické defenzívy a i přesto normální gólman by z těch 4g min. 1-2 chytil. Zápas s Argentinou, to byla Mourinhova(Loewova) lekce z taktiky, které hodně napomohl brzký gól. Arg. měla 2 slibné pasáže: 15 min. v 1.půli a na začátku 2., kdy se nadechovali k vyrovnání, ale to bylo od jednoho z tzv. největších favoritů na vítězství vše. Jinak tápaní vepředu a v obraně nakonec naprostý rozklad.
Španělsko: trochu nešťastný úvodní zápas se Švýcarskem, přesto na gólové šance šp. stačily prsty jedné ruky. Když si trochu udělám srandu, Španělům muselo na zítřejší duel zbýt opravdu hodně sil: v zápase o bytí s Hondurasem se spokojili s vedením 2-0 a posledních 30 min. byl ve vycházkovém tempu, s přemotivovanými Chilany stačilo akorát vyčkat na 2 fatální chyby a ty ztrestat, 2. půle se po snížení na 2-1 ani nemusela dohrávat a vzhledem k postupové matematice s výsledkem byli spokojeni oba. Španělé si tedy zahráli bago proti 10 ve středovém kruhu. V zápase s Portugalskem a Paraguayí své soupeře tzv. přejeli 1-0, kdy skutečná vůle vyhrát byla patrná vždy až snad poslední půlhodinu a zejména s Parag. je možné výsledek označit za z říše snů.
Shrnutí: Trochu nechápu, z jakého důvodu jsou Španělé drobný favorit, ale toto sázet moc nechci. Výjimku bych udělal snad pouze v případě, že sem někdo hodí tip jakési chobotnice, která je bezkonkurenčním tipérem tohoto MS A to by ještě musela označit za postupující Němce, abych to byl ochotný dát.
Já jsem si vybral UNDER a zkusím včetně 1.poločasu, i když vidím hodně opačných názorů. Jedno je jisté, obě mužstva ví, co chtějí hrát a měla by mít dokonale přečteného svého soupeře. Z toho mi vychází dost nezáživných pasáží ve středu hřiště s minimem šancí. Od toho se odvíjí i UNDER 10 na počet rohů. Tyto týmy se budou chtít vyvarovat jakéhokoliv rizikového hloupého faulu a nakonec i levného rohu, protože ví, že může rozhodnout jedna dobře zahraná standartní situace(Brazilci s Niz. by o tom mohli vyprávět). Od toho jsem zkusil i UNDER 4,5 na ŽK. Ve finále Eura byli mezi těmito soupeři uděleny 2 a jednu navíc dostal Casillas tuším za zdržování hry. Prostě snad bude platit, že takticky vybavené mužstvo sice může hrát tvrdě, ale většinou si nemusí pomáhat hloupými fauly, kdy po minelách hasí požár a nejvíce jsou za to udělovány ŽK.
Ještě k tomu UNDERU: Německý multi-kulti koktejl se mi opravdu líbí. Je radost pohledět na akce, které nešly provést lépe a ne vždy se tak precizně podaří, zejména nezištné hledání lépe postaveného hráče. Už jsem si myslel, že v dnešním fotbale existují pouze vygumovaní útočníci, kteří v každém náznaku šance pálí z nemožných úhlů, protože ve své bujné fantazii viděli gólovou skulinku. Bohužel oslabení o Mullera beru jako dost citelné. Navíc potupení soupeřů z Austrálie, Argentiny a částečně Anglie jde na vrub rychlého gólu a nebylo by možné bez fatálních chyb obranných řad soupeřů. Že by Němci šli rychle do vedení, to už tentokráte moc neočekávám: španělská defenziva je celkem pevná, na druhé straně se Španělům celkem osvědčilo čekat na chyby soupeřů a asi těžko obzvlášť proti Němcům budou cokoliv měnit. Od Španělů čekám hodně zlepšený výkon, na druhou stranu neočekávám explozi dominance z posledního Eura, kdy přes hubené vítězství nebylo o vítězi vůbec pochyb. Tohle mužstvo beru jako stín toho z před 2 let zpátky: je to takové mdlé, pár hráčů jako třeba Torres se nepotkalo zrovna s top formou, snad i chybí trochu hladovosti po úspěchu, ať už je třeba důvodem jenom únava po náročné sezóně. Pokud tomu bude zítra jinak budu překvapený. Pro mě to je neúprosná bitva, kdy o výsledky může rozhodnout jedna podařená akce.
Tak GL.